Drogen, kiemen en kweken van zaden

High-tech oplossingen voor zaadveredelingsbedrijven voor land- en tuinbouw en bloemenzaden

IVL Klimaattechniek heeft in de afgelopen jaren veel kennis en ervaring opgedaan op het gebied van de specifieke eisen die door planten-/zaadveredelaars ten aanzien van klimaatbeheersing worden gesteld en heeft zich gespecialiseerd in het ontwerpen en het realiseren van weefselkweek- en plantengroeikamers (Fytotron) en kiem- en klimaatkasten.

IVL Kiem- en klimaatkasten, weefselkweekkasten en weefselkweekkamers
IVL specialist in klimaatbeheersing

Klimaatkamer

De IVL klimaatkasten en klimaatkamers zijn voorzien van schapkoeling. De voordelen van schapkoeling zijn de directe afvoer van de verlichtingswarmte, de homogene temperatuur en het feit dat met dit systeem de deksels van petrischalen of andere containers vrij van condens worden gehouden.

De klimaatkamers kunnen worden uitgevoerd met verschillende soorten verlichting, waarbij voor elk schap afzonderlijk het lichtniveau geregeld kan worden. De kasten worden gebruikt voor kleine proeven. Door toepassing van LED-verlichting is het mogelijk alleen die delen van het lichtspectrum aan te bieden die efficiënt bijdragen aan de fotosynthese. 

Wij leveren maatwerk voor een optimaal groeiproces van uw zaden.

Na het kiemproces groeien de zaden verder in een weefselkweekkast, weefselkweekcel of weefselkweekkamer.

IVL levert zijn producten onder andere aan bedrijven in de Seed Valley. In Seed Valley wordt gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe groenten- en bloemenrassen. Vijftig procent van de groenten wereldwijd heeft hier zijn oorsprong. De veredeling van voedingsgewassen en bloemen hangt nauw samen met klimaatbeheersing.

Meer weten? Bel +31 343 561595

Hoogwaardige technologie

Zaaddroogkasten

Zaden vormen het verspreidingsmechanisme voor een plant. Door hun vermogen om uit te drogen zijn zaden ideaal om op te slaan. Wanneer de condities optimaal zijn vormen deze zaden de basis voor het kiemen van een nieuwe generatie.

IVl levert maatwerk zaaddrogers, zaaddroogkasten en trommeldrogers. Wij zijn gespecialiseerd in het creëren van de optimale omstandigheden voor het geconditioneerd drogen van zaden. De condities dienen geoptimaliseerd te zijn ten aanzien van temperatuur, luchtvochtigheid, luchtsnelheid en luchtverversing.

Voorsprong door innovatie

Kiemkasten

Kiemen vindt het best plaats wanneer de condities optimaal zijn. Onder deze optimale omstandigheden kiemen zaden en groeien ze uit tot gezonde zaailingen. 

De kiemkasten van IVL zijn ingericht om de condities optimaal te reproduceren en worden gebruikt om de kiemkracht van zaden te bepalen.

Onze kiemkasten en klimaatkasten zijn speciaal ontwikkeld voor het kiemen van zaad en voor kiemproeven van zaden. De kiemkasten en klimaatkasten worden geheel naar wens als maatwerk geleverd.

Een optimaal groeiproces

Kweekkamer

Na het kiemproces groeien de zaden verder in een kweekkast, kweekcel of kweekkamer. De condities dienen geoptimaliseerd te zijn ten aanzien van temperatuur, luchtvochtigheid, luchtsnelheid en verlichting.

Zekerheid met IVL besturing

Met behulp van de unieke IVL besturing worden deze factoren aangestuurd en gecontroleerd. Om deze condities 24/7 te waarborgen is het mogelijk om vanuit onze locatie in Wijk bij Duurstede uw installatie te monitoren, zo kunnen wij eventuele storingen al oplossen voordat uw ze heeft geconstateerd.

Door toepassing van LED-verlichting is het mogelijk alleen die delen van het lichtspectrum aan te bieden die efficiënt bijdragen aan de fotosynthese. De besparing op energiegebruik door de verlichting tikt extra aan, doordat de warmte die minder vrij komt in de kweekcellen ook niet weg gekoeld hoeft te worden.

Energie zuinig met LED verlichting

Plantengroeikamer

Een plantengroeikamer van IVL kan volledig naar wens worden geïnstalleerd. Door middel van onze digitale regelaar van de nieuwe generatie met uitgebreide functies voor klimaatregeling zijn temperatuur, relatieve vochtigheid, schakeltijden voor de verlichting en luchtsnelheid naar wens in te stellen en af te lezen. Ook is er de mogelijkheid om een hoog – laag temperatuur alarm met een tijd vertraging te integreren, instelbaar van 1 tot 99 minuten.

IVL plantengroeikamers kennen een zeer gelijkmatige luchtverdeling, minimale temperatuurverschillen, nauwkeurige regeling van de relatieve vochtigheid, hebben een lage luchtsnelheid en zijn goed reinigbaar.

Een energiebesparing kan bereikt worden door de te kiezen voor een uitvoering met LED-verlichting. Doordat LED-verlichting minder warmte afgeeft, hoeft er ook minder energie verbruikt te worden voor het koelen van de klimaatkast.

Maatwerk in opstelling en automatisering

Drumpriming

Voor het zogenaamde ‘primen’ van zaden zijn er verschillende processen beschikbaar. Eén van die processen is het zogenaamde ‘drumpriming‘.

Bij drumpriming wordt een partij zaad in een langzaam draaiende afgesloten trommel continue gelijkmatig gemengd. Gedurende een instelbare periode wordt een vooraf bepaalde hoeveelheid water geleidelijk en gelijkmatig verdeeld in de trommel gebracht. Door de continue mengende beweging wordt het vocht heel gelijkmatig door het product opgenomen.

Nadat het zaad als gevolg van het vocht bij de heersende temperatuur voldoende geprimed is, wordt het in dezelfde trommel terug gedroogd. Ook hierbij zorgt de continue rotatie van de trommel ervoor dat het product gelijkmatig wordt gedroogd.

De uitvoering van een drumpriming installatie is in hoge mate maatwerk. Afhankelijk van de wens van de klant zijn er verschillende mogelijkheden ten aanzien van opstelling en automatisering.

Meer informatie over onze kiemkasten?

Maak een afspraak

Dan zorgen wij voor de koffie

Hans van Leeuwen

Hans van Leeuwen

zaadveredeling & koeltechniek

Ferdie van Leeuwen

Ferdie van Leeuwen

Klimaattechniek

Wat drijft ons?

IVL Klimaattechniek heeft in de afgelopen jaren veel kennis en ervaring opgedaan op het gebied van de specifieke eisen die door planten- / zaadveredelaars ten aanzien van klimaatbeheersing worden gesteld en heeft zich gespecialiseerd in het ontwerpen en het realiseren van weefselkweek- en plantengroeikamers en kiem- en klimaatkasten.

Typisch IVL

IVL Klimaattechniek komt met vindingrijk en deskundig advies en biedt high-tech oplossingen voor o.a. zaadveredelingsbedrijven voor land- en tuinbouw en bloemenzaden, koelhuizen voor het bewaren van fruit en een optimaal werk- en leefklimaat

Wereldwijd

De kennis in de sector heeft een innovatief, technologisch karakter. IVL heeft zich hierin gespecialiseerd om zo tot de juiste oplossing voor het onderzoek, c.q. product te komen. Ons werkgebied is wereldwijd. Er is grote behoefte aan kennis en expertise op dit gebied, zowel in het bedrijfsleven als in de universitaire wereldlaboratoria.