Inloggen

Klimaatkamers HZPC

Ten behoeve van de R&D in Metslawier heeft IVL-Bedrijfskoeling B.V. 4 klimaatkamers ingericht ten behoeve van weefselkweek en opslag.

Weefselkweekkamers

Twee klimaatkamers waarin condities gerealiseerd kunnen worden met temperaturen van 15 tot 25 °C, bij een relatieve vochtigheid van 50 tot 70 %. Regeling vindt plaats door middel van digitale regelaars per ruimte.

De klimaatkamers zijn ingericht met stellingen in vijf niveaus (totaal meer dan 140 m2 oppervlakte), voorzien van verlichting (totaal 240 TL-armaturen geïnstalleerd) en schap koeling.

Koeling vindt plaats door middel van koud water (afkomstig van het centrale koud watersysteem), verwarming is elektrisch uitgevoerd (slechts in uitzonderlijke situaties benodigd). Bevochtiging is ultrasoon uitgevoerd. Verder is elke ruimte uitgevoerd met ventilatie.

Opslag en testruimte

Naast de klimaatkamers ten behoeve van weefselkweek is er een ruimte ingericht voor opslag tussen de 4 en 8°C. Als vierde ruimte binnen dit project is er ook testruimte geïnstalleerd. De temperatuur in deze ruimte kan worden geregeld tussen 4 en 25 °C, bij een relatieve vochtigheid van ca. 50 %.

Koeling vindt plaats door middel van een direct expansiesysteem. Luchtverdeling vindt plaats door middel van textiele lucht verdeelslangen. De bevochtiging is ultrasoon uitgevoerd.

Enza Zaden Enkhuizen

Enza Zaden is als producent van succesvolle groenterassen (o.a. tomaat, paprika, komkommer, bladgewassen, ui, meloen en diverse volle grond gewassen) al meer dan 70 jaar actief en behoort tot de grootste groenteveredelaars ter wereld.

Herinrichten kiemcellen

Hierbij zijn de bestaande stellingen en luchtverdeelwanden gedemonteerd en afgevoerd. Vervolgens zijn nieuwe luchtverdeelwanden gemonteerd en met een perforatie zodanig aangepast dat met de bestaande luchtkoelers een goede luchtverdeling wordt bereikt. De cellen zijn opnieuw ingericht met nieuwe dragers en legborden. De bestaande verlichtingsarmaturen zijn na reiniging opnieuw gemonteerd en voorzien van nieuwe buizen. Waar het aantal schappen is uitgebreid, is de verlichting in de originele uitvoering aangevuld. In de schakelkasten zijn extra schakelaars voor de aanvullende verlichting gemonteerd.

Tijdens deze werkzaamheden is tevens de ventilatie van de cellen uitgebreid. Tenslotte zijn nieuwe elektrische schema’s getekend, zodat het geheel weer up-to-date is. Verder onderzoek kan plaatsvinden in schone, gelijkmatig verlichte en gekoelde ruimten. Om de onderzoekswerkzaamheden zo min mogelijk te verstoren zijn de herinrichtingen cel voor cel uitgevoerd. De cellen zijn weer naar volle tevredenheid in gebruik. 

Rijk Zwaan R&D Fijnaart

Rijkzwaan Rijk Zwaan R&D is een wereldwijd actief groenteveredelingsbedrijf gericht op de ontwikkeling van hoogwaardige groenten en behoort wereldwijd tot de top van de groenteveredelaars.

Weefselkweekcel met LED-verlichting

In Fijnaart is een weefselkweekcel ingericht voor experimenten met LED-verlichting in combinatie met het beproefde concept voor schapkoeling. Er wordt geëxperimenteerd met verschillende soorten LED-verlichting in verschillende combinaties. Toegepast zijn de Philips Green Power LED-strings, LED productie modules en LED research modules. Laatstgenoemden worden gebruikt in een opstelling waarbij de afstand tot het product variabel is.

Omdat het vermogen en daardoor de warmtebelasting van de genoemde producten nogal verschilt, worden EC-ventilatoren toegepast, waarmee de luchthoeveelheid voor ieder niveau afzonderlijk eenvoudig traploos in te stellen is.

Door toepassing van LED-verlichting is het mogelijk alleen die delen van het lichtspectrum aan te bieden die efficiënt bijdragen aan de fotosynthese. De besparing op energiegebruik door de verlichting tikt extra aan, doordat de warmte die minder vrij komt in de kweekcellen ook niet weg gekoeld hoeft te worden.