Inloggen

Weefselkweek kamers Guatemala

In 2017 heeft IVL in opdracht van Syngenta een project uitgevoerd in Guatemala. Een viertal weefselkweek kamers voor het opkweken van maïs (corn) zijn in 2017 gebouwd en in gebruik genomen.

Testen en installeren

In verband met de specifieke groeieigenschappen van mais hebben wij vooraf een testlocatie opgebouwd in Wijk bij Duurstede. Hierbij is de speciale hoeveelheid licht en daarbij behorende uniformiteit en het koelvermogen uitgebreid getest en akkoord bevonden door de klant . De weefselkweek kamers zijn in 2017 in bedrijf gegaan .

Monitoring

De weefselkweek kamers zijn uitgerust met IVL regelaars gekoppeld aan een PC. Hierop is monitoring software geïnstalleerd waarmee wij in Wijk bij Duurstede het proces volgen en bij kunnen sturen.

Voor Syngenta gaan wij in 2018 in Chili wederom groeikamers bouwen. Indien u vragen heeft over deze projecten neemt u dan a.u.b. met ons contact op. 

Enza Zaden Turkije

In opdracht van Enza Zaden heeft IVL Bedrijfskoeling B.V. de inrichting van weefselkweekcellen gerealiseerd in Antalya Turkije. 

In Turkije beschikt Enza Zaden over een R&D-station dat is gevestigd in Serik, Antalya. Een belangrijk gebied in Turkije, omdat er groeiend potentieel voor tuinbouwactiviteiten is. De veredelingsactiviteiten van Enza Zaden in Turkije richten zich met name op tomaat, minikomkommer, paprika, meloen, courgette en aubergine. Bij het R&D-station staan verwarmde kassen, met een totaaloppervlak van 4 ha, en een modern laboratorium.

Weefselkweekkamers

Het betreft twee klimaatkamers waarin condities gerealiseerd kunnen worden met temperaturen van 15 tot 35°C,  Regeling vindt plaats door middel van digitale regelaars per ruimte. De klimaatkamers zijn ingericht met stellingen in vijf niveaus (totaal meer dan 85 m2 oppervlakte), voorzien van verlichting  en schapkoeling. Koeling vindt plaats door middel van koud water (afkomstig van een centrale koud watersysteem), de verwarming is elektrisch uitgevoerd (slechts in uitzonderlijke situaties benodigd).  Verder is elke ruimte uitgevoerd met ventilatie.

KWS SAAT AG Duitsland

KWS Saat AG is al ruim 150 jaar actief in het kweken van gewassen en behoort inmiddels wereldwijd tot de top 4 in het vakgebied. KWS concentreert zich op de gewassen suikerbiet, mais, granen, oliehoudende gewassen en peulvruchten. Het hoofdkantoor bevindt zich in Einbeck (D), ca. 75 km ten zuiden van Hannover.

Klimaatkamers

Ten behoeve van R&D in Einbeck heeft IVL-Klimaattechniek B.V. 9 klimaatkamers ingericht ten behoeve van weefselkweek en opslag.

Weefselkweek

Zes klimaatkamers waarin condities gerealiseerd kunnen worden met temperaturen van 24 tot 28 °C, bij een relatieve vochtigheid van 50 tot 70 %. Regeling vindt plaats door middel van digitale regelaars per ruimte, die voor monitoring en alarmering verbonden zijn met een profibus netwerk.

De klimaatkamers zijn ingericht met stellingen in vijf niveaus (totaal meer dan 800 m2 oppervlakte), voorzien van verlichting (totaal 1035 TL-armaturen geïnstalleerd) en schapkoeling.

Koeling vindt plaats door middel van koud water (afkomstig van het centrale koudwatersysteem), verwarming is elektrisch uitgevoerd (slechts in uitzonderlijke situaties benodigd). Bevochtiging is ultrasoon uitgevoerd. Verder is elke ruimte uitgevoerd met ventilatie.

Opslag

Naast de klimaatkamers ten behoeve van weefselkweek zijn er drie ruimten ingericht voor opslag, waarvan twee stuks met gedeeltelijke verlichting en één ruimte met lage r.v.

De temperatuur in deze ruimten kan worden geregeld tussen 4 en 12 °C, bij een relatieve vochtigheid van 40 – 60 %. Koeling vindt plaats door middel van water/glycol, afkomstig uit een centraal systeem. Luchtverdeling vindt plaats door middel van textiele luchtverdeelslangen. Bevochtiging is ultrasoon uitgevoerd, droging vindt plaats door middel van in de klimaatkamers opgestelde sorptiedrogers. Ook hier vindt regeling plaats door middel van digitale regelaars per ruimte, verbonden met het profibus netwerk.

Dit project is, ondanks de korte doorlooptijd, binnen planning en naar tevredenheid uitgevoerd dankzij de slimme samenwerking tussen de verschillende disciplines.

Bijzonder aan het project vanuit het oogpunt van IVL

  • De samenwerking met het grote aantal Duitse partijen, buiten de opdrachtgever, betrokken bij het project zoals de architect, aannemer, bouwbegeleiding, ingenieursbureau, werktuigbouwkundig- en elektrotechnisch installateurs en de profibus/scada specialist.
  • De organisatie ten einde te voldoen aan alle verplichtingen die het werken in Duitsland met zich meebrengt.

Zelseed Slowakije

Zelseed is actief in het kweken van diverse groenten, planten, bloemen en mais.

Klimaatkamers

Ten behoeve van de vestiging in Horná Potôñ zijn twee klimaatkamers ten behoeve van plantengroei gerealiseerd, elk met een vloeroppervlak van ca. 15 m2. In elke kamer zijn langs weerszijden eb- en vloedtafels opgesteld, waarboven verlichting is aangebracht. De verlichting bestaat uit afwisselend opgehangen SON-T en HPI-T lampen. Koeling vindt plaats door middel van koelers gevoed met koud water. De gekoelde lucht wordt middels kanalen verdeeld en dicht bij de vloer ingeblazen. Eventuele verwarming wordt met behulp van elektrische elementen verzorgd. Elke kamer is voorzien van een ultrasoon bevochtiger en een sorptiedroger opgesteld in de kamer.

IVL kiem klimaatkasten en klimaatbeheersing

Uiteraard zijn de kamers uitgerust met ventilatie. Regeling vindt plaats door middel van digitale regelaars per kamer. De regelaars zijn verbonden met een pc waarop een beheersoftwarepakket draait. Hiermee kunnen instellingen worden gedaan en worden monitoring en alarmering verzorgd. Ten behoeve van de koeling van de twee klimaatkamers is een koelmachine met hydraulische module (pomp en buffervat) binnen opgesteld. Voor dezelfde vestiging zijn tevens 4 stuks kiem-klimaatkasten geleverd. In dit geval zijn de kasten uitgevoerd met TL-verlichting in de combinatie van kleur 840 en 77 (wit en fluora). Tevens zijn de klimaatkasten uitgevoerd met bevochtiging en sorptiedroging.

Organisatie

Gezien de afstand Wijk bij Duurstede - Horná Potôñ was het van het grootste belang dat het project grondig was voorbereid, zodat in één levering alle benodigde materialen en alles in de juiste afmetingen verzonden kon worden. Op die manier is het project op tijd en naar tevredenheid uitgevoerd.