Inloggen

Drum Priming

Voor het zogenaamde “primen” van zaden zijn er verschillende processen beschikbaar. Eén van die processen is het zogenaamde “drumpriming”.

Bij drumpriming wordt een partij zaad in een langzaam draaiende afgesloten trommel continue gelijkmatig gemengd. Gedurende een instelbare periode wordt een vooraf bepaalde hoeveelheid water geleidelijk en gelijkmatig verdeeld in de trommel gebracht. Door de continue mengende beweging wordt het vocht heel gelijkmatig door het product opgenomen.

Nadat het zaad als gevolg van het vocht bij de heersende temperatuur voldoende geprimed is, wordt het in dezelfde trommel terug gedroogd. Ook hierbij zorgt de continue rotatie van de trommel ervoor dat het product gelijkmatig wordt gedroogd.

In de afgelopen jaren heeft IVL al verschillende installaties voor drumpriming mogen realiseren. De uitvoering van een drumpriming installatie is in hoge mate maatwerk. Afhankelijk van de wens van de klant zijn er verschillende mogelijkheden ten aanzien van opstelling en automatisering.

Neemt u voor meer informatie contact op.

IVL Osmose priming

Het principe

Osmose priminginstallaties ten behoeve van osmose priming van zaad worden in verschillende uitvoeringen en systemen toegepast, zowel in één op één installaties als in systemen waarbij meerdere priming kolommen op één systeem voor luchtbehandeling en koeling worden aangesloten.

Het basisprincipe voor de priming kolommen is in alle gevallen gelijk, een perspex cilinder waar het zaad in de oplossing in wordt gedaan, waar doorheen van onderaf (voorbehandelde) lucht wordt geblazen. De temperatuur van de oplossing wordt geregeld door middel van een dompelaar die in de kolom wordt gehangen en waarmee kan worden verwarmd en gekoeld.

Naast de kolom worden verlichtingsarmaturen geplaatst. De kolommen worden gemonteerd op een verrijdbaar RVS frame (combinatie van bok- en zwenkwielen). De verschillende onderdelen van de kolommen worden met behulp van knevels op elkaar bevestigd, waardoor reiniging eenvoudig uit te voeren is. De verschillende verbindingen worden met behulp van snelkoppelingen gemaakt.

De installatie wordt gecompleteerd met de benodigde voorzieningen voor meet- & regeltechniek, waarbij ook weer diverse uitvoeringen mogelijk zijn, van standalone tot systemen met monitoring en bewaking op afstand.

Uitvoering van installaties voor osmose priming kan volledig naar klantwens worden aangepast, wat blijft is de toepassing van hoogwaardige componenten en materialen.