Inloggen

Bewaren van appels en peren

ULO koeling

ULO staat voor Ultra Low Oxygen. ULO-koelsystemen werken met een lage concentratie zuurstof. Uw producten kunnen langer bewaard worden en u beschikt over de beste controle over de kwaliteit van het te koelen product. IVL is  gespecialiseerd in het bewaren van appels en peren. Wanneer langere houdbaarheid van uw producten een vereiste is, is koeling met gebruikmaking van ULO een ideale oplossing.

Onze oplossingen voor appel- en perenbewaring

IVL Bedrijfskoeling B.V. levert onder andere de volgende systemen:

  • Direct expansiesysteem met laag GWP (o.a. met het koudemiddel R-134A of R-407F)
  • Indirecte koelystemen (o.a : Temper, Thermera, glycol )
  • Ammoniak rondpompsystemen
  • CO2 koelsystemen, zowel sub- als transkritisch

Bewaren van appels

Er wordt wereldwijd ongeveer 25 miljoen ton aan appels geproduceerd, hoofdzakelijk in de gematigde zones van de aarde. Het juiste moment van oogsten is uitermate belangrijk voor wat er na de oogst nog met de appels mogelijk is. Voor langdurige bewaring moet er geoogst worden voordat de rijping is begonnen. Te vroeg oogsten heeft gevolgen voor de kwaliteit. De vruchten zijn dan klein, hardgroen, weinig rode blos, en zijn gevoelig voor bewaarafwijkingen als scald en stip. Wanneer appels te laat worden geoogst kan meligheid optreden. De vruchten zijn dan zacht en erg gevoelig, daardoor zijn de mogelijkheden voor bewaring beperkt. De optimale bewaarcondities van appels hangen af van ras, oogstmoment, regio, ligging boomgaard, etc.

CA bewaring van appels

Appels reageren over het algemeen zeer goed op verlaging van O2 en de verhoging van CO2 (CA bewaring). Afhankelijk van het ras blijft de conditie goed bij temperaturen tussen 0 en 5 ºC. Om het vochtverlies zoveel mogelijk te beperken wordt aangeraden de appels te bewaren bij een hoge luchtvochtigheid van 90-95%.

ULO bewaring van appels

Gekoelde appels produceren doorgaans weinig ethyleen zolang ze niet rijpen. Ze zijn dan echter wel zeer gevoelig voor ethyleen, dat de rijping in gang zet. Door te bewaren bij een zeer laag zuurstofpercentage (ULO-bewaring) wordt de ethyleenproductie laag gehouden. Belangrijk is dat de gevoeligheid van appels voor ethyleen nihil is onder ULO.

Bewaren van peren

Wereldwijd wordt er ongeveer 16 miljoen ton aan peren geproduceerd, dit is 4,2 % van de totale fruitproductie ter wereld. Peren worden vooral geproduceerd in de milde klimaten op aarde. Perenbomen kunnen slecht tegen koude nachten tijdens de bloeiperiode. Het moment van de oogst is uitermate belangrijk voor wat er na de oogst met de peren nog mogelijk is. Wanneer we de peren langdurig willen bewaren moet er geoogst worden voordat de rijping is begonnen. Wanneer de peren te vroeg geoogst worden, kost dat kilo’s omdat de vruchten juist in de laatste fase nog groeien in diameter. Te vroeg oogsten heeft ook gevolgen voor de kwaliteit, de peren lopen de kans niet meer te kunnen rijpen. Een ander risico bij peren is dat ze door teveel vochtverlies waardeloos worden. De peren worden dan vooral rond de steel slap (slappe nekken). Peren mogen ook niet aan de boom rijpen, ze worden dan korrelig en melig.

CA/ULO bewaring van peren

Peren kunnen bewaard worden in CA- en ULO-cellen. Ze blijven in goede conditie bij temperaturen tussen -1 en 0 ºC, afhankelijk van het ras. Om vochtverlies zoveel mogelijk te beperken wordt geadviseerd om peren bij een hoge luchtvochtigheid van 90-95% te bewaren.

CA bewaring van peren

Peren reageren over het algemeen zeer goed op verlaging van O2, maar een stuk minder op verhoging van CO2. Verhoging van de CO2, in combinatie met een late oogst, kan het ontstaan van afwijkingen in de vrucht sterk bevorderen. Het advies luid daarom ook dat de CO2 niet hoger dan 0.7% mag zijn voor de meeste perenrassen.

ULO bewaring van peren

Peren produceren zeer weinig ethyleen zolang ze niet rijpen. Ze zijn echter in de periode voor het rijpen wel zeer gevoelig voor ethyleen, omdat dit de rijping in gang kan zetten. Met ULO bewaring gaat de ethyleenproductie drastisch omlaag en wordt voortijdig rijpen voorkomen.

IVL besturing

IVL controller Auxcis S930IVL is dealer van Auxcis. Voor een fruitkoeling maken wij gebruik van de Auxcis fruit- controllers. Deze controller is speciaal ontwikkeld voor gebruik in de AGF-sector en bevat alle relevante functies voor een perfecte regeling van het klimaat in de koelingsruimte. Hierdoor ontstaat een homogene, rustige installatie met kortere koel- acties en een lager energieverbruik.